Amerykański grill popularny jest we wszystkich stanach, najbardziej jednak na Południu, czyli m.i w Teksasie, Alabamie, Kentucky czy Arkansas. To w tamtejszych stronach na grillu królują steki z wołowiny, najczęściej krwiste lub średnio wysmażone z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu oraz z efektowną kratką na powierzchni. Takie steki są również coraz bardziej popularne w Polsce. Spróbuj wyśmienitych steków premium z farmy Creekstone. Głęboki smak oraz delikatne i soczyste mięso to znak rozpoznawczy amerykańskiej wołowiny premium.
Przy wyborze steków staramy się patrzeć na temat szeroko, aby zawsze być w awangardzie. To siła napędowa Meatologii, która tym razem doprowadziła nas aż do farmy Creekstone w USA specjalizującej się w hodowli wołowiny rasy Black Angus.
To jedna z najlepszych hodowli w Stanach, a co za tym idzie, światowa czołówka. Prawdziwe rzemiosło, które jest nam tak bliskie. Ręczna selekcja, tradycja i wiedza zdobywana latami oraz wiele certyfikatów otrzymanych za utrzymywanie najwyższych standardów jakościowych.
Barbecue w Amerykańskim stylu
Słowo barbecue według historyków wywodzi się z języka jednego z plemion indiańskich. „Barbacoa” bo tak właśnie brzmiało to słowo w języku ludowym, oznaczało pieczenie mięsa nad węglem. Dziś słowem „barbecue” Amerykanie określają zarówno sam przyrząd do grillowania, jak i przyjęcia na powietrzu, którego główną atrakcją są właśnie dania z grilla. Najbardziej charakterystycznym mięsem używanym podczas grillowania jest wołowina.