Z kulinarnego punktu widzenia, odkrycie Ameryki przyniosło kilka wspaniałych rzeczy, jak rozpowszechnienie pomidorów, kukurydzy, ziemniaków czy dyni na cały świat. Jednak prawdziwym skarbem tego kontynentu jest co innego – argentyńska wołowina. Hiszpańscy konkwistadorzy nadali temu regionowi nazwę od srebra (łacińskie argentum), które pragnęli tu znaleźć. Jednak ich następcy, argentyńscy hodowcy bydła, udowodnili że Argentyna ma coś cenniejszego: pampę, typ krajobrazu i roślinności z idealnymi warunkami do hodowli bydła. Zwierzęta pasą się tu przez cały rok na rozległych, otwartych przestrzeniach, dużo chodzą i żywią wyłącznie trawą. Dzięki temu ich mięso jest cudownie kruche, a argentyńska wołowina słusznie uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.
Argentyńska wołowina doskonale nadaje się do sezonowania i przyrządzania steków. I to nie jest przypadek. Kuchnia gauchos, tamtejszych kowbojów, wywarła trwały wpływ na sztukę przygotowywania mięsa – szczególnie steków, ale także chociażby chilli con carne (przy czym w wersji argentyńskiej nie ma ono wiele wspólnego z meksykańsko-teksańskim imiennikiem). Oferowana w Meatologii argentyńska wołowina pochodzi ze zwierząt rasy Black Angus, która jest jedną z najwyżej cenionych ras mięsnych na świecie. W połączeniu ze specjalnymi warunkami hodowli i odpowiednim sezonowaniem przez około 6 tygodni, uzyskiwane steki mają piękną strukturę i fakturę oraz niezrównany smak
Meatologiczny znak jakości
Wszystkie steki w Meatologii to prawdziwy światowy top. Nie inaczej jest z wołowiną argentyńską. Mięso jest certyfikowane przez Argentine Angus Assosiation – zrzeszenie hodówców, które dba o dobre praktyki i zachowanie najwyższych standardów. Argentyńska wołowina jest ceniona i rozpoznawalna na całym świecie stąd specjalne zabiegi mające na celu ochronę marki i jakości. Wszystkie steki argentyńskie pochodzą z rasy Black Angus i są klasyfikowane jako Grass Fed Beef – wołowina karmiona trawą. Obojętnie jakie cięcie wybierzesz – Rib Eye, Filet Mignon, Picanha, Rump czy New York – możesz być pewny wspaniałej jakości i smaku.