Steki - Wołowina ARGENTYŃSKA

Z kulinarnego punktu widzenia, odkrycie Ameryki przyniosło kilka wspaniałych rzeczy, jak rozpowszechnienie pomidorów, kukurydzy, ziemniaków czy dyni na cały świat. Jednak prawdziwym skarbem tego kontynentu jest co innego – argentyńska wołowina. Hiszpańscy konkwistadorzy nadali temu regionowi nazwę od srebra (łacińskie argentum), które pragnęli tu znaleźć. Jednak ich następcy, argentyńscy hodowcy bydła, udowodnili że Argentyna ma coś cenniejszego: pampę, typ krajobrazu i roślinności z idealnymi warunkami do hodowli bydła. Zwierzęta pasą się tu przez cały rok na rozległych, otwartych przestrzeniach, dużo chodzą i żywią wyłącznie trawą. Dzięki temu ich mięso jest cudownie kruche, a argentyńska wołowina słusznie uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. 

Filet Mignon Steak

34,90 52,90 

Picanha Steak

34,90 52,90 

Rib Eye Steak

32,90 52,90 

New York Steak

29,90 47,90 

Rump steak

24,90 39,90 

Kuchnia gauchos

Argentyńska wołowina doskonale nadaje się do sezonowania i przyrządzania steków. I to nie jest przypadek. Kuchnia gauchos, tamtejszych kowbojów, wywarła trwały wpływ na sztukę przygotowywania mięsa – szczególnie steków, ale także chociażby chilli con carne (przy czym w wersji argentyńskiej nie ma ono wiele wspólnego z meksykańsko-teksańskim imiennikiem). Oferowana w Meatologii argentyńska wołowina pochodzi ze zwierząt rasy Black Angus, która jest jedną z najwyżej cenionych ras mięsnych na świecie. W połączeniu ze specjalnymi warunkami hodowli i odpowiednim sezonowaniem przez około 6 tygodni, uzyskiwane steki mają piękną strukturę i fakturę oraz niezrównany smak

Meatologiczny znak jakości

Wszystkie steki w Meatologii to prawdziwy światowy top. Nie inaczej jest z wołowiną argentyńską. Mięso jest certyfikowane przez Argentine Angus Assosiation – zrzeszenie hodówców, które dba o dobre praktyki i zachowanie najwyższych standardów. Argentyńska wołowina jest ceniona i rozpoznawalna na całym świecie stąd specjalne zabiegi mające na celu ochronę marki i jakości. Wszystkie steki argentyńskie pochodzą z rasy Black Angus i są klasyfikowane jako Grass Fed Beef – wołowina karmiona trawą. Obojętnie jakie cięcie wybierzesz – Rib Eye, Filet Mignon, Picanha, Rump czy New York – możesz być pewny wspaniałej jakości i smaku.